Terug naar overzicht

Aandachtspunten bij het zoeken naar een goede bedrijfslocatie

Het vinden van een goede locatie voor uw bedrijf is vaak een flinke uitdaging. Ga hierbij zeker niet over één nacht ijs, want een verkeerde keuze kan grote gevolgen hebben. In dit artikel staan we stil bij een aantal belangrijke aandachtspunten die u helpen bij het vinden van een goede locatie voor uw bedrijf.

Bereikbaarheid

Uiteraard wilt u dat uw bedrijf goed bereikbaar is. Niet alleen voor klanten, maar zeker ook voor medewerkers en leveranciers. Denk hierbij verder dan alleen goed bereikbaar zijn per auto. Zeker in een drukke verkeersregio maken veel mensen liever gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto. De regio Haarlemmermeer is hier een goed voorbeeld van. En hoe zit het met parkeergelegenheid? Kunnen uw klanten en bezoekers eigen parkeergelegenheid bieden of zijn ze aangewezen op bijvoorbeeld betaald parkeren in de directe omgeving van uw bedrijf?

Bestemmingsplan

Wanneer u interesse heeft in een bedrijfsruimte, vraag dan het bestemmingsplan op. In het bestemmingsplan lees je of het überhaupt wel toegestaan is om uw bedrijf te vestigen op deze locatie. Kijk hierbij verder dan enkel en alleen vandaag en richt je blik ook op de toekomst. Wat zijn bijvoorbeeld de gemeentelijke plannen voor de locatie of het bedrijventerrein in kwestie.

Veiligheid

Zeker wanneer u een bedrijfsruimte huurt of koopt in een pand dat u deelt met andere ondernemers, is het goed om vooraf op de hoogte te zijn van de brand- en veiligheidsvoorschriften die in het pand gelden. Kunt u hier met uw onderneming aan voldoen? Vergeet hierbij ook niet dat u te maken krijgt met gezondheidsvoorschriften, want de gezondheid van mensen mag u uiteraard nooit in gevaar brengen.

Bovendien is het goed om te weten dat u op elke locatie te maken krijgt met wet- en regelgeving op het gebied van geluidsoverlast en afvalverwerking. Wat leveringen aan uw bedrijf betreft kan het zijn dat u gebonden bent aan bepaalde tijden, om zo overlast in de directe omgeving te voorkomen. En vergis u niet in de regels die in het leven zijn geroepen om vervuiling tegen te gaan. Kunt u hieraan voldoen op de locatie die u voor ogen hebt?

Huur of koop?

Beide hebben uiteraard hun voor- en nadelen. Huren heeft als voordelen dat u niet verantwoordelijk bent voor onderhoud aan uw pand. Ook ben je flexibeler in het geval u onderneming groeit en u op zoek moet naar een ander pand. Nadeel is dat huurkosten vaak jaarlijks stijgen. Kopen heeft als voordeel dat je profiteert van eventuele waardestijging van het pand en u profiteert van belastingvoordelen. Nadeel is dat de koop van een bedrijfsruimte duur is en u hier wel de financiële middelen voor moet hebben of de aankoop moet financieren met extern aangetrokken kapitaal.

Uitstraling

Belangrijker dan ooit is de uitstraling van uw bedrijf naar de buitenwereld. U locatie is tevens een visitekaartje voor (toekomstige) klanten. Voor veel klanten en relaties is bijvoorbeeld duurzaamheid en circulair ondernemen erg belangrijk. Er zijn, zeker in de regio Haarlemmermeer, bedrijventerreinen die deze thema’s omarmd hebben en hier concreet invulling aan geven. U bedrijf vestigen op zo’n locatie is goed voor het imago van uw bedrijf.

Bent u op zoek naar een goede, passende locatie voor uw bedrijf? Voor deskundig advies kunt u terecht bij onze partner dé zakelijke vastgoedexperts van de regio Schiphol en Haarlemmermeer

Partner info
Heeft u een vraag over over de diverse partnerships (incl. adverteren)? Neem dan contact met ons op.