Terug naar overzicht

Een bedrijfsruimte huren samen met een andere onderneming. Hoe zit het met de aansprakelijkheid en het risico?

In sommige gevallen kunt u ervoor kiezen om samen met een medehuurder een huurovereenkomst voor een bedrijfspand te ondertekenen. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk wat aansprakelijkheid betreft, wanneer het pand schade oploopt?

Waarom ervoor kiezen om samen met een andere onderneming te huren?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u als ondernemer ervoor kiest om samen met een andere ondernemer u handtekening te zetten onder een huurcontract. U deelt op deze manier immers de huurkosten van het pand. Misschien was het anders onbetaalbaar voor uw bedrijf, of is het pand toch groot genoeg voor meerdere ondernemingen.

Wat indien een van de partijen de huur niet betaald?

Wanneer meerdere ondernemers hun handtekening zetten onder het contract, dan delen ze ook de volledige aansprakelijkheid. In de praktijk betekent dit ook dat wanneer één van de huurders niet betaalt, de tweede huurder hiervoor verantwoordelijk kan worden gehouden.

Wat bij faillissement?

Bij een faillissement wordt steeds een curator aangesteld die ervoor zorgt dat alles verloopt zoals het moet. Een van die zaken is dat de huur van het bedrijfspand wordt opgezegd. Gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat het hele contract wordt beëindigd.

Bij het contract hebben beide huurders een hoofdelijke aansprakelijkheid waarbij ze samen verantwoordelijk zijn voor het betalen van de huur. Als een van de partijen wegvalt door in dit geval een faillissement, dan zal die verantwoordelijkheid worden doorgegeven aan de medehuurder. De tweede partij zal dus vanaf nu de volledige huurprijs moeten betalen aan de verhuurder.

Wat bij schade aan het pand?

Behalve een faillissement van een van de mede-huurders, zijn er nog een aantal situaties die kunnen voorkomen. We denken bijvoorbeeld aan het uitbreken van een brand in het gebouw of het oplopen van waterschade. Ook in dit geval zijn beide huurders volledig aansprakelijk voor de schade.

In de praktijk kan het gebeuren dat een van beide huurders, niet vaak aanwezig is in het pand. Dit heeft echter geen invloed op de aansprakelijkheid. Informeer dus altijd goed naar de activiteiten en bijbehorende risico's van de ondernemers waarmee u een bedrijfspand samen huurt.

Voor deskundig advies kunt u terecht bij onze partner dé zakelijke vastgoedexperts van de regio Schiphol en Haarlemmermeer


Partner info
Heeft u een vraag over over de diverse partnerships (incl. adverteren)? Neem dan contact met ons op.