Exclusief bezoek Datacenter - bedrijventerrein Graan voor Visch
Duik in de wereld van technologie tijdens het Vastgoed Haarlemmermeer Kennis & Connect Event bij Eurofiber Nederland. Een middag vol inzichten over de nieuwste datacenters, kwantumcomputers, en een unieke blik achter de schermen.
Een leerzame middag over innovatieve datacenters, kwantumcomputers en olifanten
“Wie zou er weleens een datacenter vanbinnen willen zien?”, vroegen wij enkele weken geleden. Blijkbaar zijn dat heel veel mensen, want op onze uitnodiging voor een exclusief bezoek inclusief lunch aan het datacenter van Eurofiber Nederland in Hoofddorp volgden veel aanmeldingen van partners. Zelfs zoveel dat we samen met Eurofiber besloten er twee Kennis & Connect bijeenkomsten op 26 maart en 8 april van te maken.
Het waren dan ook interessante en leerzame middagen op bedrijventerrein Graan voor Visch Zuid, die startten met goede gesprekken en een heerlijke lunch.
Nadat Dennis van Dijk namens Eurofiber alle aanwezigen had verwelkomd en het programma uitgelegd, nam verkoopdirecteur Frenk Storm het woord over het bedrijf, de diensten en Internet of Energy. Want worden datacenters als energieslurpers gezien? In de praktijk blijkt het toch anders in elkaar te steken.
Eurofiber Nederland levert open cloud en connectiviteits-infrastructuur voor de zakelijke markt in Nederland. Een netwerk van 70.500 kilometer vitale glasvezel ligt er in de grond voor het dataverkeer van onder andere ziekenhuizen, onderwijsinstellingen, overheidsinstellingen en energiebedrijven, en verdeeld door het land staan diverse datacenters al die data continu te verwerken.
Overigens blijkt het energieverbruik in ons land alarmerend hoog te zijn door de digitale transformatie van de samenleving en dit digitale communicatietijdperk. De gezamenlijke datacenters hebben daar slechts 0,44% aandeel in. Wat niet wil zeggen, dat Eurofiber anders omgaan met fossiele brandstoffen niet belangrijk vindt. Duurzaamheid staat juist hoog op de agenda, vertelde Frenk ons. Vanuit Internet of Energy wordt binnen het bedrijf gekeken naar de mogelijkheden om het overschot aan energie en vrijgekomen warmte van datacenters terug te leveren en in te zetten voor de samenleving.
Restwarmte zou bijvoorbeeld heel goed kunnen worden gebruikt voor stadsverwarming, zo liet innovatiespecialist Jan Bonke ons tijdens de rondleiding bij de testopstelling van de datacenters van de toekomst zien. Maar eerst toonde hij hoe de huidige - zwaar beveiligde - datacenters van Eurofiber er aan de binnenkant uitzien. Via diverse technische ruimtes en met de uitleg dat alles zo is ingericht om niets aan het toeval over te laten zodat uptime voor de klanten nooit uitvalt, nam hij ons mee naar de indrukwekkende serverruimte. Waar lange rijen vol kasten met knipperende lampjes data 24/7 veilig en beschikbaar houden.
Als innovatiemanager bij Eurofiber informeerde Marc Hulzebos ons over de invloed die kwantumcomputers in de toekomst kunnen hebben op onze manier van data-uitwisseling. Iets wat nu nog verder van ons bed lijkt, maar waar Eurofiber als leverancier van een veilige glasvezelinfrastructuur wel al mee bezig moet zijn. Bijvoorbeeld met betrekking tot encryptieprotocollen en hoelang informatie van klanten veilig moeten blijven. Maar ook om praktische toepassingen van deze kwantumcomputers voor klanten te kunnen ontsluiten, als deze technologie daadwerkelijk wordt gebruikt. Zaken dus, om nu al samen met andere grote organisaties over na te denken.
Tot slot maakten we kennis met de wereld van weeshuizen voor babyolifantjes. Eurofiber Nederland steunt stichting Vrienden van de Olifant en gaf Heidy van der Ploeg, diplomaat bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de gelegenheid te vertellen over de noodzaak om deze diersoort te beschermen. Zij legde uit dat olifanten worden bedreigd door ivoorstropers, het inkrimpen van hun leefgebieden, de toeristenindustrie en de illegale houtkapindustrie. Olifanten zijn een belangrijke diersoort voor andere dieren en plantensoorten. Daarom zet deze stichting zich in Afrika en Azië in om weesolifantjes of mishandelde olifanten op te vangen en het kan alle financiële hulp daarbij goed gebruiken. Omdat Eurofiber Nederland zich op diverse manieren verwant voelt aan dit dier, draagt het daar graag een steentje aan bij door voor elke nieuw geworven klant een donatie te doen.
Wil je meer weten over het goede werk van Vrienden van de Olifant? Klik hier
Graag willen wij Dennis, Frenk, Jan, Marc en alle andere betrokkenen bij Eurofiber bedanken voor hun gastvrijheid en enthousiasme tijdens deze twee educatieve middagen. We kunnen gerust zeggen dat alle deelnemers veel hebben geleerd over datacenters en olifanten.
Vanwege de beperkingen op het maken van foto's binnen het datacenter, kunnen we slechts een beperkte selectie van sfeerbeelden delen van ons bezoek. Deze foto's geven een impressie van de unieke ervaring en de geavanceerde technologische omgeving die we hebben mogen verkennen.