Terug naar overzicht

Zonneschermen en servicekosten bij bedrijfspanden: wat zegt de wet?

Als verhuurder van bedrijfspanden komt er veel kijken bij het bepalen van de servicekosten. Met de zomerse temperaturen in opkomst, rijst de vraag of het mogelijk is om zonneschermen op te nemen in de servicekosten. In dit artikel duiken we in de juridische aspecten van zonneschermen, de rechten van huurders en de regels omtrent servicekosten bij bedrijfspanden. Lees verder om te ontdekken wat de wet hierover zegt.

Zonneschermen en Servicekosten: Een Juridisch Perspectief

Het is essentieel om te begrijpen dat servicekosten bestaan uit vergoedingen voor aanvullende diensten die de verhuurder aanbiedt. Maar wat zegt de wet precies over zonneschermen in dit kader? Laten we eens kijken naar de specifieke punten.

1. Huurprijs versus Servicekosten

Bij het bepalen van de kosten die aan de huurder mogen worden doorberekend, maakt de wet onderscheid tussen de huurprijs en de servicekosten. De huurprijs dekt de vergoeding voor het gebruik van de ruimte en de onroerende zaken. Servicekosten daarentegen omvatten aanvullende diensten, zoals schoonmaak, internet en zelfs meubilair.

2. Roerend of Onroerend Goed?

Een cruciale vraag is of zonneschermen als roerend of onroerend goed moeten worden beschouwd. Dit hangt af van de manier waarop ze aan het pand zijn bevestigd. Indien de zonneschermen nog niet permanent zijn geïnstalleerd, worden ze beschouwd als roerend goed. Zodra ze echter stevig aan het pand zijn bevestigd, kunnen ze als onroerend goed worden beschouwd volgens het principe van natrekking.

3. Zonneschermen en Servicekosten: De Uitspraak van de Rechter

Diverse rechtszaken hebben zich gebogen over de vraag of zonneschermen onderdeel kunnen zijn van de servicekosten. Een belangrijke overweging hierbij is of het pand nog steeds functioneel is zonder de zonneschermen. Rechters hebben geoordeeld dat zonneschermen in sommige gevallen geen essentieel onderdeel van het pand vormen. Dit betekent dat de verhuurder een vergoeding voor zonneschermen mag opnemen in de servicekosten, omdat ze zonder noemenswaardige schade kunnen worden verwijderd.

4. Zonneschermen als Integraal Onderdeel van het Pand

Er zijn echter uitzonderingen. Als de zonneschermen naadloos zijn geïntegreerd in het pand en al tijdens de bouw uitgebreid rekening is gehouden met de installatie, bediening en het ontwerp, worden ze beschouwd als een onlosmakelijk onderdeel van het pand. In zo'n unieke situatie kan de vergoeding voor zonneschermen worden opgenomen in de huurprijs.

Conclusie: Professioneel Juridisch Advies

Of een verhuurder zonneschermen mag opnemen in de servicekosten van bedrijfspanden hangt dus af van verschillende factoren. Het is altijd verstandig om professioneel juridisch advies in te winnen om jouw specifieke situatie te beoordelen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het bovenstaande onderwerp? Onze partners staan klaar om je te helpen! Bij Vastgoed Haarlemmermeer beschikken we over uitgebreide kennis en expertise, mede dankzij onze waardevolle partners.

Wil je ons aanbod van partners bekijken? Klik hier >> https://vastgoed-haarlemmermeer.nl/partners. Neem gerust contact met hen op en ontdek hoe onze partners je kunnen ondersteunen met hun specialistische kennis.

Partner info
Heeft u een vraag over over de diverse partnerships (incl. adverteren)? Neem dan contact met ons op.