Vastgoed In Metropool regio Amsterdam staat onder druk
Te midden van wereldwijde vastgoedperikelen blijft onze regionale aanpak standhouden. Terwijl internationale spelers kelderen, blijven onze lokale diensten en adviezen veerkrachtig, gedreven door bloeiende bedrijven en betrokken eigenaren.
Column Laurens Schenk
Wat een berichten allemaal de laatste weken over het vastgoed. De internationale kantoren hebben soms zelfs 70 procent minder “handel”, de beurswaarde van deze bedrijven zakte zelfs met 40 procent (bron Quote).
Gelukkig kunnen wij heel anders naar de vastgoedmarkt kijken, mede vanwege onze regionale en persoonlijke aanpak. Maar vastgoed staat ook zeker in onze regio onder druk. Gelukkig is dat niet het geval met onze dienstverlening en adviezen. Ondernemers, DGA’s en andere eigenaren gebruiken het vastgoed vooral zelf en de meeste bedrijven draaien goed in deze regio.
Het vastgoed van het merendeel van onze relaties is goed verhuurd en geeft goede rendementen. Er zijn wel zorgen omdat ondernemers nu met hogere rentes en overdrachtsbelasting en weer nieuwe regels worden geconfronteerd, en daarmee lijkt het einde nog niet in zicht. Daarnaast geeft de gemeente Haarlemmermeer aan dat er geen nieuwe bedrijventerreinen worden uitgegeven ondanks de enorme vraag. Er zijn gronden belast met WVG (wet voorkeursrecht gemeente) en zijn er geen alternatieve locaties voor deze ondernemers/bedrijven. De oorzaak is ook hier het tekort aan mensen en dus capaciteit voor de behandeling van dossiers, principe verzoeken en vergunningen.
Per direct grond nodig
De vastgoedmarkt in Haarlemmermeer kent dus ook vele uiteenlopende problemen en veel uitdagingen. Nationale zaken kunnen wij helaas niet veranderen maar lokaal kunnen we wel veel bereiken met elkaar, ook binnen het Haarlemmermeers Ondernemers Platform, met alle ondernemers verengingen, onder aanvoering van Dick Hulsebosch. Ook het experimenteer gebied Beukenhorst Oost – Oost biedt kansen en daar staat de gemeente ook voor open.
Het feit blijft dat er vooral veel bedrijven zijn die per direct grond nodig hebben om zelf bedrijfsruimte en logistieke panden te kunnen bouwen. Tot 2030 dus geen nieuwe bedrijfsgronden aanwijzen is echt geen optie wat mij betreft!
Beter kijken naar huidige bedrijventerreinen - er zijn er meer dan 60 - is zeker nodig. Daar is zeker ruimtewinst te behalen. Doe dit met ondernemers, politiek en ambtenaren en werk samen. Bij Pionier Nieuw-Vennep en ook Graan voor Visch Hoofddorp is er kennis nodig vanuit het gebied en zijn goede stedenbouwkundige randvoorwaarden of veel subsidie noodzakelijk om plannen te realiseren. Ik ben voorstander van het eerste maar als op de tekentafel een plan ligt dat een lagere opbrengst heeft dan de huidige waarde dan kun je het plan beter direct aanpassen of weggooien. Want dat is echt zonde van alle tijd, capaciteit en geld voor een ieder en vooral voor de gemeente zelf. Maak haalbare en realistische plannen die uitvoerbaar zijn en een positief effect hebben op de omgeving en de eigenaren en bewoners.
Vervanging van lokale vastgoed gegroeid
Voor de kantorenmarkt is naar onze mening op korte termijn geen grondruimte nodig en ook de enorme reservering voor de Noord – Zuid Lijn is echt niet nodig. Er zal meer marktkennis en info gedeeld moeten worden en de gemeente en SADC zullen meer naar de gebruikers en ondernemers moeten luisteren in plaats van naar ontwikkelaars en aannemers. De vraag is te veel gestuurd lijkt het, zoals in dit voorbeeld: hoe kan het zijn dat één bedrijf in deze regio meer dan vier nieuwe logistieke bedrijfscomplexen kan laten bouwen terwijl er zoveel vraag is vanuit de markt. In de bestaande markt is er voldoende kantooraanbod en ondanks de enorme woning opgave op Beukenhorst West, zien wij geen verdere groei van de kantorenmarkt en ook de laatste 20 jaar is dit maar beperkt het geval geweest. Het aantal data centers is veel te hard gegroeid en verder durf ik te zeggen dat logistieke groei ook maar beperkt geweest is, vervanging van vastgoed zeker wel.
“Tot 2030 geen nieuwe bedrijfsgronden aanwijzen is echt geen optie wat mij betreft!”
En die groei komt met name van MKB en MKB plus bedrijven met natuurlijk een aantal internationale partijen. Vaak betreft het bedrijfsverplaatsing in de kantorenmarkt afkomstig uit Amsterdam danwel verhuizing van Schiphol naar Hoofddorp. Maak ruimte en maak gronden vrij voor lokale en regionale bedrijven. Maak lange termijn keuzes per terrein op basis van een afgewogen en afgestemde visie is mijn oproep. Maak logistieke gronden voor lokale bedrijven beschikbaar en check het uitgifte beleid en maak dit transparant.
Zorg voor duurzame en circulaire nieuwbouw. Er is nu aandacht nodig voor MKB, industrieën en lokale en regionale ondernemers. Alleen dan kun je voor de toekomst de juiste keuzes maken. Zowel voor wonen als voor werken. Samenwerken en dan beslissen (ook politiek) op basis van juiste info en cijfers is de sleutel.
Laurens Schenk
Ondernemer en beëdigd makelaar – taxateur
Is founder van Schenk Makelaars en daarnaast actief in diverse besturen en verenigingen.