Terug naar overzicht

Subsidie voor netcongestie-oplossingen: SON-regeling

Bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein of overtollige zonnestroom willen opslaan in een batterij en daarmee netcongestie voorkomen, kunnen daarvoor subsidie krijgen van de provincie Noord-Holland. Vanaf 1 augustus kunnen ondernemers, ondernemersverenigingen en parkmanagementverenigingen die oplossingen voor netcongestie willen onderzoeken en/of uitvoeren gebruik maken van de SON-regeling (Subsidie Oplossingen Netcongestie).

De regeling loopt tot eind 2022 en zal bij succes in 2023 en 2024 worden voortgezet. PHB en Ontwikkelingsbedrijf NHN helpen kosteloos en belangeloos bij het aanvragen van de subsidie.

Achtergrond
Het stroomnet raakt verstopt in Noord-Holland: laadpalen, warmtepompen en bedrijven elektrificeren waardoor de stroomvraag blijft toenemen. Tegelijkertijd wordt veel stroom opgewekt door daken vol te leggen met zonnepanelen en het plaatsen van windmolens. Op verschillende plekken in de provincie kan het elektriciteitsnetwerk dit niet aan en ontstaat netcongestie.

Er zijn uiteenlopende alternatieve oplossingen die efficiënt of beperkt gebruik maken van het elektriciteitsnet. Dergelijke slimme energieoplossingen zijn in veel gevallen sneller te realiseren dan netuitbreidingen. Soms zijn het tijdelijke oplossingen, totdat de uitbreidingen van het elektriciteitsnetwerk klaar zijn. Vaak zijn het ook duurzame oplossingen voor de toekomst. 

Subsidie
De provincie investeert € 1,5 miljoen. Deze subsidie kan worden gebruikt om een haalbaarheidsstudie uit te voeren en voor het daadwerkelijk realiseren van oplossingen. Per samenwerkingsverband is maximaal € 250.000,- beschikbaar voor een collectieve oplossing. Individuele zakelijke partijen komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van maximaal € 75.000,-. Meer informatie is op de website van de Provincie te vinden.

Hulp bij aanvragen subsidie
Bedrijven en ondernemers die niet bekend zijn met het aanvragen van subsidies, niet weten waar ze moeten beginnen of willen weten of hun initiatief binnen de voorwaarden valt, worden kosteloos en belangeloos ondersteund door PHB (regio Metropoolregio Amsterdam) en Ontwikkelingsbedrijf NHN (Noord-Holland Noord). Samen kijken zij naar de mogelijkheden en de stappen die gezet moeten worden om voor subsidie in aanmerking te komen. Meer informatie is te vinden op www.phb-advies.nl en www.nhn.nl.

Partner info
Heeft u een vraag over over de diverse partnerships (incl. adverteren)? Neem dan contact met ons op.