Terug naar overzicht

Kan een grondige verbouwing een pand tot nieuwbouw maken volgens de Belastingdienst?

Ontdek of een verbouwing een pand als nieuwbouw kan laten gelden volgens de Belastingdienst. Lees meer over de impact op belastingen en regelgeving.

Een grondige verbouwing van een pand kan aanzienlijke voordelen bieden, waaronder het verhogen van de waarde en het verbeteren van de leefbaarheid. Maar kan zo'n verbouwing er ook toe leiden dat de Belastingdienst het pand als nieuwbouw beschouwt? In dit blogbericht zullen we deze vraag onderzoeken en de implicaties van een dergelijke classificatie bespreken.

De Belastingdienst hanteert specifieke criteria om te bepalen of een verbouwd pand als nieuwbouw kan worden aangemerkt. Deze criteria omvatten onder andere de omvang van de verbouwing, de aard van de werkzaamheden en het doel van de verbouwing. Hoewel er geen exacte definitie is van wat als nieuwbouw wordt beschouwd, zijn er bepaalde factoren die de Belastingdienst in overweging neemt.

Om te beginnen kijkt de Belastingdienst naar de omvang van de verbouwing. Een kleine renovatie of een cosmetische upgrade zal meestal niet leiden tot de classificatie als nieuwbouw. Daarentegen kan een ingrijpende verbouwing, waarbij bijvoorbeeld de structuur van het pand wordt gewijzigd of nieuwe verdiepingen worden toegevoegd, eerder in aanmerking komen als nieuwbouw. Het is belangrijk op te merken dat elke situatie individueel wordt beoordeeld, en er bestaat geen vaste regelgeving.

Naast de omvang van de verbouwing let de Belastingdienst ook op de aard van de werkzaamheden. Als de werkzaamheden hoofdzakelijk gericht zijn op het behoud en herstel van het bestaande pand, is de kans klein dat het als nieuwbouw wordt beschouwd. Aan de andere kant, als de werkzaamheden voornamelijk gericht zijn op het creëren van een nieuw pand met moderne voorzieningen en energie-efficiëntie, kan de Belastingdienst eerder geneigd zijn om het als nieuwbouw te classificeren.

De classificatie van een gebouw als nieuwbouw voor de btw is afhankelijk van specifieke omstandigheden. Volgens de Hoge Raad kunnen diverse factoren een rol spelen, zoals:

  1. Veranderingen in de bouwkundige identiteit: Als er significante wijzigingen plaatsvinden in de bouwkundige structuur van het gebouw, zoals het toevoegen van nieuwe constructies of het aanpassen van de bestaande structuur, kan dit invloed hebben op de classificatie als nieuwbouw.

  2. Veranderingen in het uiterlijk van het gebouw: Wanneer er aanzienlijke wijzigingen worden aangebracht aan het uiterlijk van het gebouw, zoals gevelrenovaties, het veranderen van de dakconstructie of het aanpassen van de architectonische kenmerken, kan dit eveneens van invloed zijn op de classificatie.

Het is echter belangrijk op te merken dat elke situatie individueel wordt beoordeeld en dat er geen strikte regels zijn die bepalen of een gebouw als nieuwbouw wordt beschouwd voor de btw. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een belastingdeskundige om de specifieke omstandigheden van de verbouwing en de mogelijke gevolgen voor de btw-classificatie te beoordelen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het bovenstaande onderwerp? Onze partners staan klaar om je te helpen! Bij Vastgoed Haarlemmermeer beschikken we over uitgebreide kennis en expertise, mede dankzij onze waardevolle partners.

Wil je ons aanbod van partners bekijken? Klik hier >> https://vastgoed-haarlemmermeer.nl/partners. Neem gerust contact met hen op en ontdek hoe onze partners je kunnen ondersteunen met hun specialistische kennis.

Partner info
Heeft u een vraag over over de diverse partnerships (incl. adverteren)? Neem dan contact met ons op.