Terug naar overzicht

Heeft de CSRD ook gevolgen voor het MKB?

Ben je een kleine ondernemer die levert aan grotere bedrijven? Dan is het tijd om je te verdiepen in de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Deze richtlijn, die vanaf januari 2024 geldt, kan ook voor jou van groot belang zijn. Grote bedrijven moeten namelijk aan strenge duurzaamheidsrapportages voldoen, en dat betekent dat ze ook van jou als kleinere leverancier meer gaan verwachten.

Stel je voor: je grootste klant vraagt plotseling hoe jouw producten worden geproduceerd. Zijn de materialen duurzaam? Worden de arbeiders eerlijk behandeld? Deze vragen zijn niet alleen belangrijk voor hun rapportage, maar ook voor jouw bedrijf. Dit is jouw kans om te laten zien dat jouw bedrijf meer is dan alleen winst. Het gaat om verantwoordelijkheid, duurzaamheid en ethiek.

Maar hoe begin je? Begin met het in kaart brengen van jouw eigen bedrijfsprocessen. Waar komen jouw materialen vandaan? Hoe kun je jouw productieproces verduurzamen? Kleine stappen kunnen al een groot verschil maken. Misschien is het tijd voor zonnepanelen op jouw dak, of het overstappen op milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal.

Het is ook slim om te netwerken met andere kleine ondernemers. Samen staan we sterk! Door ervaringen uit te wisselen, kun je leren hoe anderen hun bedrijf hebben aangepast aan de CSRD-richtlijnen en hoe je dit zelf ook kunt doen.

Onthoud: de CSRD is niet alleen een uitdaging, maar ook een kans. Het is een kans om jouw bedrijf te heroverwegen, te innoveren en een pionier te zijn in duurzaam ondernemen. Jouw klanten, en de wereld, zullen je er dankbaar voor zijn.

Wil je weten of jouw bedrijf te maken krijgt met CSRD? Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar [email protected]. We helpen je graag verder!

Partner info
Heeft u een vraag over over de diverse partnerships (incl. adverteren)? Neem dan contact met ons op.