Terug naar overzicht

Een reguliere woning of een bedrijfswoning? Dit zijn de verschillen.

Ook in de Haarlemmermeer komt u veel bedrijfswoningen tegen. Dit zijn woningen die op het terrein van een bedrijf staan. Voor een grote groep ondernemers is dit een fijne plek om te wonen. Dicht bij het bedrijf, waardoor zakelijk en privé voor deze ondernemers makkelijker te combineren is. Verder is de grondprijs steeds vaker een reden om te kiezen voor een bedrijfswoning. Want wist u dat de grondprijs op bedrijventerreinen in de meeste gevallen minder hoog ligt dan in steden of dorpen? Tussen een bedrijfswoning en een reguliere woning zitten een aantal verschillen. De twee belangrijkste behandelen we in dit artikel.

Bewoning van het pand

Aan een reguliere woning in een stad of dorp worden geen eisen gesteld aan de bewoning. Iedereen mag hier wonen en in het geval van een koopwoning bent u als eigenaar ook niet verplicht om zelf de aangekochte woning te betrekken. Met een bedrijfswoning ligt dit net even anders. De belangrijkste eis die aan bedrijfswoningen wordt gesteld, is dat deze woningen horen bij het bedrijf en onderdeel uitmaken van de bedrijfsvoering. Dit betekent dat niet iedereen in deze woningen mag wonen. Dit is alleen weggelegd voor mensen met een (directe) link naar het bedrijf. Dit is vaak de eigenaar, maar ook een werknemer mag een bedrijfswoning betrekken.

Het is niet altijd direct duidelijk of je met een bedrijfswoning of een reguliere woning te maken hebt. Het bestemmingsplan waar de woning deel van uitmaakt, biedt dan uitkomst. U kunt dit online opvragen via ruimtelijkeplannen.nl, maar uiteraard kan u gemeente u hier ook bij helpen.

Verkoop van een bedrijfswoning

Het tweede grote verschil tussen beide soorten woningen komt naar voren als u de woning wilt verkopen. Een reguliere woning zet je te koop en vraag en aanbod doen de rest. Een bedrijfswoning is onderdeel van de onderneming en dat is de reden dat u een bedrijfswoning niet zomaar apart, dus los van het bedrijf, kunt verkopen. De woning moet immers bewoond worden door iemand die iets met het bedrijf te maken heeft.

Wilt u uw bedrijfswoning toch omzetten naar een reguliere woning om deze makkelijker te kunnen verkopen? Dan is dit niet per definitie onmogelijk. Het is echter wel een complex proces, waarbij u met ambtelijke molens te maken krijgt en die malen vaak langzaam. Daarbij is het moeilijk van tevoren inschatten of de gemeenteraad open staat voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Want dat is wat er moet gebeuren om een bedrijfswoning om te zetten naar een reguliere woning.

Wilt u de aanvraag wijziging bestemmingsplan kans van slagen hebben, dan kunt u niet zonder de kennis, expertise en ervaring van een professionele partij, een bedrijfsmakelaar bijvoorbeeld. Voor deskundig advies kunt u terecht bij onze partner dé zakelijke vastgoedexperts van de regio Schiphol en Haarlemmermeer.

Partner info
Heeft u een vraag over over de diverse partnerships (incl. adverteren)? Neem dan contact met ons op.