Terug naar overzicht

Bevindingen studenten Graan voor Visch Zuid

Het initiatief van Vastgoed Haarlemmermeer om studenten van het Nova College ter plekke kennis te maten maken met het onderwerp verduurzamen van een bedrijventerrein, is in goede aarde gevallen. De studenten presenteerden onlangs hun bevindingen. Het ging over te weinig parkjes voor werknemers, het ontbreken van de mogelijkheid tot het scheiden van afval en mobiliteit.

De tweedejaars studenten van het Nova College in Hoofddorp die de opleiding ‘Junior Consultant Duurzaamheid’ volgen, presenteerden onlangs hun bevindingen op het kantoor van Schenk Makelaars, aan de opdrachtgever Vastgoed Haarlemmermer Daphne Ligtenberg. De studenten moesten beoordelen hoe duurzaam het bedrijventerrein Graan Voor Visch Zuid is en wat er moet gebeuren om het duurzamer te maken. De studenten spraken ook met ondernemers die daar gevestigd zijn.

Bas en Arne waren samen op pad gegaan en kwamen tot de conclusie dat er toch wel erg weinig groen was en veel asfalt. Zij keken met name naar de mogelijkheden voor werknemers om tussen de middag een wandeling te maken of een broodje te eten aan een picknick tafel. Dat ontbreekt. Een plekje in de schaduw was er ook niet. Zij spraken met Danielle Brinkhuis van MultiCopy die bijvoorbeeld wel de plannen voor een groene gevel, een gevel met planten, interessant vond.

Neal, Wessel en Steijn hadden met name gelet op afvalscheiding. Het was hun opgevallen dat zowel in de gebouwen als op straat er afvalbakken ontbraken waar je het afval kunt scheiden. Wandelen vonden zij gevaarlijk, want er zijn bijna geen trottoirs en er reden wel heel veel vrachtwagens. Ook was hen opgevallen dat er veel gebouwen staan met platte daken, waar zonnepanelen op geplaats zouden kunnen worden. En ook het hergebruik van regenwater hadden zij in hun presentatie verwerkt. Zij deden een interview met Judy Zoutman van Dionar. Tijdens dit interview kwamen de studenten samen met Zoutman erachter dat ze wel afval zouden willen scheiden, maar dat het niet gescheiden wordt ophaald. Dit zou Zoutman graag anders willen zien.

Mika en Efekan namen de mobiliteit onder de loep. Ook zij waren van mening dat er veel asfalt ligt, maar bijvoorbeeld geen overdekte fietsenrekken. Mensen die van buiten de gemeente komen, kunnen dan wel met de trein en met de bus. Maar mensen die in de buurt wonen kunnen best fietsen. Alleen is daar niet echt rekening mee gehouden. Ook hadden Mika en Efekan een idee bedacht, misschien een groot parkeerterrein buiten het bedrijventerrein en daarna met de (deel) fiets naar kantoor. Lege parkeerplaatsen zouden dan kunnen omgebouwd worden tot kleine parkjes. Een gesprek met Dennis Kaestner van Clever Display leverde geen nieuwe ideeën op, maar Dennis was wel blij met hun bevindingen.

Alle studenten waren het er wel over eens dat de natuur op bedrijventerrein Graan voor Visch Zuid aan alle kanten ontbreekt. Hun leraar Jeroen Zwetsloot toonde zich na afloop zeer tevreden. Het is een nieuwe opleiding en de studenten leren niet alleen de technische kant van het verduurzamen, maar ook de commerciële kant. En daar hoorden deze presentaties natuurlijk bij. Het initiatief van Daphne Ligtenberg van Vastgoed Haarlemmermeer, studenten kennis laten maken met bedrijventerreinen en de mogelijkheid tot verduurzamen, krijgt zeker een vervolg.

Partner info
Heeft u een vraag over over de diverse partnerships (incl. adverteren)? Neem dan contact met ons op.