Belangrijke stappen voor de aanschaf van een bedrijfspand!
Als je voor je bedrijf een bedrijfspand of kantoorruimte nodig hebt, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je een beslissing neemt. Het is belangrijk om te realiseren dat investeren in een bedrijfspand vooral een rationele beslissing is, omdat het een langdurige impact heeft op de financiën van je bedrijf. Neem daarom de tijd om alles op een rijtje te zetten en een weloverwogen beslissing te nemen.
Stappen voor een goed voorbereide aankoop van een bedrijfspand:
Definieer je behoeften: Voordat je specifieke panden overweegt, is het verstandig om op papier te zetten aan welke criteria jouw bedrijfspand moet voldoen. Denk hierbij aan zaken als de gewenste oppervlakte, het beoogde gebruik, de bereikbaarheid voor klanten, personeel en leveranciers, parkeergelegenheid, ideale locatie, uitstraling van het pand, mogelijkheden voor verhuur van delen van het pand bij overtollige ruimte, en mogelijkheden voor uitbreiding bij beperkte ruimte.
Financiële planning: Werk samen met je boekhouder of accountant om de financiële planning op te stellen. Dit is ook belangrijk als je financiering wilt aanvragen bij de bank. Onderzoek hoeveel je zelf kunt financieren en hoeveel je kunt lenen. Dit geeft je een goed inzicht in welke prijsklasse je kunt zoeken.
Start je zoektocht: Nu je weet wat je zoekt en wat je kunt besteden, kun je beginnen met het zoeken naar een bedrijfspand. Het kopen van een bedrijfspand is een grote en belangrijke stap. Tijdens dit proces zullen er vraagstukken opkomen die de toekomst van je bedrijf zullen bepalen. Daarom is het verstandig om je te laten vertegenwoordigen en adviseren door een gespecialiseerde bedrijfsmakelaar.
Wees voorzichtig met je woorden: In tegenstelling tot de aankoop van een woning, geldt een mondelinge toezegging bij een bedrijfspand al als een bindende overeenkomst. Als je een bod doet dat de verkoper accepteert, is de koop in principe gesloten. De notaris moet nog wel de officiële overdracht vastleggen. Het is dus beter om je eigen bedrijfsmakelaar te laten onderhandelen en de afhandeling te laten regelen.
Controleer de gegevens van het bedrijfspand: Als je een bedrijfspand op het oog hebt, is het belangrijk om uitgebreid onderzoek te doen naar de gegevens, de huidige staat en het bestemmingsplan. Denk aan zaken zoals het Kadaster (voor belangrijke informatie zoals de aankoopprijs, het aankoopjaar, de oppervlakte en de huidige eigenaar) en de gemeente (voor het bestemmingsplan en bouwkundige eisen).
Tip: Schakel een bouwkundig expert in om grondig onderzoek te doen naar de onderhoudsstaat van het pand. Als eigenaar ben je namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud, en met een bouwkundig rapport kun je beter inschatten welke kosten je kunt verwachten.
Bij de aanschaf van een bedrijfspand komt veel kijken, en het is iets wat je niet elke dag doet. Het is belangrijk om op veel zaken te letten terwijl je je bedrijf draaiende houdt. Om problemen in de toekomst te voorkomen, is het verstandig om de juiste professionals in te schakelen. In ieder geval heb je een accountant, een notaris, een taxateur, een bouwkundig expert en een bedrijfsmakelaar nodig.
Checklist voor de aanschaf van een bedrijfspand:
Accountant
Hypotheekadviseur
Notaris
Taxateur
Bouwkundig expert
Bedrijfsmakelaar
Met deze checklist en de juiste experts aan je zijde kun je een weloverwogen beslissing nemen en een geschikt bedrijfspand vinden dat voldoet aan de behoeften van je bedrijf. Succes met de aankoop van je nieuwe bedrijfspand.
Ben je op zoek naar meer informatie over het bovenstaande onderwerp? Onze partners staan klaar om je te helpen! Bij Vastgoed Haarlemmermeer beschikken we over uitgebreide kennis en expertise, mede dankzij onze waardevolle partners.
Wil je ons aanbod van partners bekijken? Klik hier >> https://vastgoed-haarlemmermeer.nl/partners. Neem gerust contact met hen op en ontdek hoe onze partners je kunnen ondersteunen met hun specialistische kennis.