Vastgoed Haarlemmermeer
Vastgoed Haarlemmermeer
Terug naar overzicht

Opgepast voor leegstand

Als vastgoedmakelaar laat Laurens Schenk van Schenk Makelaars om de zoveel weken zijn licht schijnen over zijn visie op de vastgoedmarkt. Zo waarschuwde hij in het verleden dat er gronden nodig waren voor lokale en regionale ondernemers zodat ze een eigen bedrijfspand kunnen bouwen. Nu gaat hij een stap verder en wil hij waarschuwen voor de leegstand die er aankomt bij de kantoorruimte.

Nu is mijn stelling: “let op er komt leegstand aan bij de kantoorruimte”! Dus als men op een verjaardag vraagt ‘hoe gaat het in de makelaardij’ of beter ‘jullie hebben niet te klagen als makelaar want alle woningen worden boven de vraagprijs verkocht’, dan zeg ik uit dank voor het goede nieuws dat wij (nog) geen woningen verkopen. Wij zijn bedrijfsmakelaar! Maar inderdaad, we hoeven niet te klagen en hebben vooral leuk werk. Al was het ook de afgelopen periode niet alleen maar leuk, we hebben relaties, eigenaren en huurders, die het nog steeds erg lastig hebben. Met onze actie Hartelijk Haarlemmermeer horen we van veel mensen dat ze in een diepe crisis zitten. Dus als makelaar zien wij veel en maken een hoop mee, zowel leuke dingen als minder leuke dingen.

En dan is het fantastisch dat wij een mooi team hebben van mensen en ook echt fysiek en financieel kunnen bijdragen aan goede doelen voor inwoners van de regio, bij een aantal sportclubs en vele andere initiatieven. Allemaal vanuit ons hart en niet omdat het ‘commercieel’ wellicht handig is. Het zit in ons DNA.

Zo zijn we ook trots op ‘Liefs uit Haarlemmermeer’, een magazine over hoe mooi Haarlemmermeer is en dat er heel veel te doen is! Terug naar de makelaardij, de bedrijfsmakelaardij. Er zijn te weinig bouwkavels en er is te veel kantoorruimte. Onze markt bestaat uit bedrijfspanden, kantoorgebouwen en winkels. Bij kantoorgebouwen zien wij mede door de afgelopen periode de leegstand toenemen. In 2008 tot 2010 was het effect veel groter (lees negatiever) en konden wij samen met Joost Valk en Paul Bos starten met het initiatief De Beuk Erin, hetgeen inmiddels zal leiden tot De Beuk Eruit en thans verder groeit als Hyde Park.

Even concreet: vele 10.000 m2 kantoorruimte uit de markt en een verdere invulling van Beukenhorst Oost, Beukenhorst Zuid en straks Beukenhorst Oost – Oost. Maak daar gronden beschikbaar voor kantoorruimte, maar houd ook rekening met andere gebruiksmogelijkheden binnen het bestemmingsplan, Dat heeft de geschiedenis ons wel geleerd.

Dan de bestaande kantorenvoorraad; daar is al leegstand en hoe ontwikkelt zich het thuiswerken? Zal er krimp zijn of worden kantoren in de toekomst anders gebruikt? Het antwoord is ‘ja’, maar hoelang het effect in stand blijft zal moeten blijken. Zeker voor een goede kantorenmarkt zoals in Haarlemmermeer, gunstig gelegen, goed openbaar vervoer en kwalitatief goed vastgoed, het oude is inmiddels gesloopt. Kortom, er zijn kansen, maar stem meer met elkaar af. Dus meer overleg met gemeente, marktpartijen en vooral de gebruikers zelf.

Laurens Schenk

“Allemaal vanuit ons hart en niet omdat het ‘commercieel’ wellicht handig is. Het zit in ons DNA.”

Partner info
Heeft u een vraag over over de diverse partnerships (incl. adverteren)? Neem dan contact met ons op