Vastgoed Haarlemmermeer
Vastgoed Haarlemmermeer
Terug naar overzicht

Schenk Makelaars al 20 jaar actief in de makelaardij.

Een gesprek met Rens Schenk, Laurens Schenk en zakenpartners Almar Bouwman, Stephan Spillenaar en Sandra Romijn.

Laurens Schenk omschrijft zijn werk graag als iemand die luistert, verbindt, ontzorgt en mensen helpt met de focus op de lange termijn. Het is niet meteen de omschrijving die je verwacht van iemand die actief is als vastgoedmakelaar, maar toch is dat de basis van Schenk Makelaars. In het verleden waren ze al van dichtbij betrokken bij projecten als ´De Beuk Erin’, duurzaamheidsinitiatief Share Haarlemmermeer, regionaal netwerkplatform Hmore en de lokale actie #HartelijkHaarlemmermeer.

Schenk Makelaars bestaat twintig jaar. Iets wat groots gevierd moet worden en de gelegenheid om drie belangrijke mannen aan het woord te laten: Laurens Schenk, zakenpartner Almar Bouwman en Rens ´pa´ Schenk. Het was indertijd net deze laatste die het zaadje bij zijn zoon zag openbloeien. Het handelen en helpen zat er altijd al in bij Laurens, zo vertelt hij. Zijn eerste stappen als makelaar zette hij in Hoofddorp waar hij samenwerkte met Henk Kuivenhoven. Daar merkte hij echter al snel dat hij zijn creativiteit niet kwijt kon. Laurens besloot dan ook al voor zichzelf te beginnen en richtte Schenk Makelaars op.

Met een achtergrond als ambtenaar steunde vader Schenk het besluit van zijn zoon. Hij begon op de zolder van zijn huis terwijl zijn vader en zijn moeder de boekhouding van het bedrijf deden. Acht maanden later opende hij al zijn eerste kantoor aan de Siriusdreef in Hoofddorp. Niet groot, maar goed genoeg om te beginnen.

Schenk mocht maar drie klanten meenemen door het concurrentie- en relatiebeding. Een daarvan was Meneer van de Heuvel die zijn opslagschuur naast zijn woning wou verhuren. Van de Heuvel is ondertussen helaas overleden, maar niet zo lang geleden mocht Schenk zijn vrouw nog helpen met de verkoop van het oude bedrijf en de aankoop van een appartement. Zakenpartner Bouwman herinnert zich nog een andere klant: autodealer Theo Hoeke. Een ondernemer waarvan zijn bedrijf groeide waardoor hij zijn oude pand wou verkopen. Het zou meer worden, want Schenk Makelaars mocht niet alleen het oude pand verkopen, maar ook nieuwe grond aankopen en de bouw van een nieuw pand begeleiden van A tot Z. Niet zo lang geleden werd het bedrijf verkocht aan Van Mossel, een autodealer die actief is in zowel Nederland als België.

Mens achter de ondernemer

Dergelijke voorbeelden maken duidelijk waar het voor Schenk om draait: de mens achter de ondernemer. Zo werken ze voor MKB-ondernemers, directeur-grootaandeelhouders en startende bedrijven. Bij iedere aanvraag gaan ze ook niet meteen in het wilde weg op zoek, maar luisteren ze eerst naar wat de klant echt wil. Wat is het huisvestingsprobleem? Waar ligt de ambitie? ´Enkel zo kunnen we onze klanten echt helpen op de lange termijn.´, aldus Stephan Spillenaar.

Mensen helpen en mensen verbinden is dan ook de leidraad door de visie van Schenk Makelaars, vertelt Sandra Romijn, de vierde partner van Schenk. In 2010 initieerde Schenk samen met wijlen Joost Valk en Paul Bos het project ´De Beuk Erin´ met als doel het verduurzamen van bestaande kantoorlocaties op het bedrijventerrein ´De Beukenhorst´ in Hoofddorp. Op dat moment stond maar liefst 38% van de panden daar leeg. Door alle assetmanagers uit te nodigen en een andere kijk op hun gebouw te geven, zijn we de leegstand succesvol tegengegaan.

Pa Schenk herkent zichzelf in zijn zoon. ´Hij streeft opgewekt en nooit chagrijnig zijn doelen na. Als ondernemer is hij enorm betrokken en stopt hij bakkenvol energie in.´ In 20 jaar tijd is Schenk Makelaars uitgegroeid tot vier bedrijven: Makelaardij, Taxatie, Schenk Makelaars Consultants (SMC) en Schenk Vastgoed Management (SVGM).

Het meest blij wordt Schenk van het zien welke toegevoegde waarde hij kan leveren aan de klant met de aanhuur en aankoop, net door de interesse in zowel het bedrijf als de mens die er achter zit. Een perfect voorbeeld hiervan is het vinden van een tijdelijk onderkomen voor de gemeente Haarlemmermeer, aldus Stephan Spillenaar. We inventariseerden alle wensen en vragen van de betrokken partijen, waarna we doelgericht op zoek konden gaan. Als klant word je op deze manier helemaal ontzorgd. De grootste groei wordt verwacht in SVGM omdat ze daar de hele bouwbegeleiding op zich nemen, van het zoeken van een architect en aannemer tot het opleveren van het pand. Het was een van de redenen waarom Schenk Makelaars verhuisde in het najaar van 2020. Een pand naast de monumentale boerderij waar nu restaurant Den Burgh zit. Het werd gekocht samen met SWDV advocaten en gebouwd naar het DNA van Schenk Makelaars. Transparant, open, licht en herkenbaar. En.. het is circulair en duurzaam. Een investering voor op de lange termijn. Net zoals ze dat voor hun klanten doen.

Partner info
Heeft u een vraag over over de diverse partnerships (incl. adverteren)? Neem dan contact met ons op